14/7/16

Una setmana al Festival Park

Avui he dinat a ca mon pare. L’home, que te setanta-vuit anys, viu tot sol a s’Arenal de Llucmajor i és una mica sord. Bé, en realitat és molt sord. Acabats de dinar – per cert, quin tumbet que m’ha fet - veig a les notícies que la senyora De Cospedal, en un acte celebrat amb les seves gavines a Ciutat, manifesta als mitjans que “el Govern de la nostra comunitat ha declarat la guerra al turisme”, amb això de l’Impost del Turisme Sostenible. Mentre ho diu, per la finestra m’arriba un renou com de màquines escardades. Guait i veig una dotzena d’orangutans que passegen un altaveu de discoteca, amb rodes i un mànec, fent sonar a tota pastilla una aberració que no se sap si és l’himne d’un club de tercera regional de per devers Magdeburg o bé el darrer hit de l’Udo Lindenberg. El cas és que, entre l’altaveu i els orangutants - que van de banda a banda del carrer - sembla  que siguem a Polònia el dia que les tropes de Hitler entraren per Wielum.
Com és possible que un país que ha alletat genis com Bach o Beethoven produeixi aquesta mena de primats? Espècimens que cauen gats com una sopa abans del migdia, fanàtics de la caiguda lliure des de les balconades a la piscina, obesos que no tenen cap pudor de passejar mostrant el cul pel carrer; I, sobretot, aquest patètic gust per uns renous que a cap banda del món civilitzat ningú gosaria d’anomenar música!
En fi. Que la cosa no s’acaba aquí. Acte seguit, ens conten que arriba al Port de Ciutat el Monstrosity of the Seas, el parc comercial flotant més gran del món, amb la seva càrrega de 9.000 ànimes. Tot s’ha dit d’aquesta prometèica aberració: que contamina l’equivalent a tretze milions de cotxes, que cada hora consumeix dues tones de fuel, etc. El fet és que, pel que comenten els botiguers, l’efecte de l’arribada d’aquest vaixell sobre la nostra economia és gairebé igual a zero. Normal, s’ho gasten tot a dintre!
Vos imagineu passar-vos una setmana sencera sense sortir del Festival Park? Veritat que preferiu condemna de presó a Madrid? Idò això és el que me sembla a mi la idea de passar una setmana dintre d’un d’aquests mal anomenats creuers pensats per a escurar-te fins al darrer cèntim de la teva butxaca.
Me sap greu, senyora De Cospedal, si a Vostè li preocupa que els nostres governants comencin a pensar en un canvi de model, que es plantegin limitacions a la massificació, a la sobrecàrrega demogràfica sobre unes carreteres, unes platges i unes ciutats que s’han convertit en inhabitables; que, com a conseqüència d’això, el Govern de Madrid no recapti tots els impostos que Vostès necessiten per edificar estacions d’AVE a Villarobledo o a Quintanar de la Orden. Però resulta que, als pocs indígenes que quedam en aquestes illes nostres i que encara estimam el país que hem heretat dels nostres padrins, ens importa la nostra terra, la nostra salut i la nostra tranquil·litat. Allò de “la isla de la calma”, li sona? I més especialment quan ens assebentam que aquella llegenda urbana que diu que els mallorquins, sense turisme, ens hauríem de menjar les pedres, no té cap fonament empíric.
He contemplat durant més de cinquanta anys la degradació de la nostra terra. Mentre quatre desalmats s’enriqueixen, els mallorquins i mallorquines hem hagut de suportar que ens tractin com a bosquimans, “sí bwana, sí bwana”. Per part meva, m’estim més un atac de pedres als ronyons que tots aquests turistes, siguin els qui venen en creuer o siguin els qui ven amb l’altaveu. Si el vicepresident Barceló, a la fi, ha caigut de la figuera i se n’ha adonat que ja és ben hora que fotem fora de ca nostra tota aquest esbart de moscards que ens xuclen els pocs recursos que tenim a canvi de ben poca cosa, idò ben fet. I si a algú de per Castella no li agrada, que s’hi posi fregues.

Per cert, quina sort que té mon pare de ser sord. Ell, pobret, quan han passat els orangutans amb l’altaveu, no se n’ha temut de res.