9/5/16

Els mongols

Aguanta’m els ous mentre violo la teva muller
Lluís Segura

L’escena té lloc a la Rússia del segle XIV, baix l’ocupació dels mongols. Un pagès i la seva esposa caminen per un camí de terra tot enfangat. Aleshores, passa un guerrer mongol a cavall, s’atura al costat de la parella i li comunica al pagès que pensa violar a la seva esposa davant dels seus ulls i, a més, afegeix: “però com que al terra hi ha molt de fang, mentre violo a la teva dona, tu hauràs d’aguantar-me els testicles per tal de no sollar-me’ls”. Així ho fa i, un cop ha acabat la feina, sense cap compassió cap a la dona, el mongol es ferma els calçons, munta al cavall i se’n va; el pagès es fot a riure i a pegar bots d’alegria. “Com pot ser que estiguis tan content quan aquest maleït mongol m’ha violat de forma tan brutal just al davant teu?”, li etziba la dona. Aleshores el pagès li contesta: “És que l’he ben fotut, a aquest mongol. No se n’ha sortit. Li he omplert els ous de fang!”.
Aquest acudit, que conta Slavoj Zizek, reflecteix molt clarament la situació en què ens trobam els mallorquins davant el Govern espanyol: no feim res més que posar-los una mica de fang als ous mentre continuen malbaratant, evidentment no les nostres dones, però si la nostra economia i la nostra riquesa.
Fent servir l’analogia, els mallorquins som una mica com el pagès de l’acudit; la nostra terra, com la dona del pagès i el Govern espanyol, com el guerrer mongol. Com s’entén, això? Zizek diu que deu ser la suposada superioritat moral dels qui ens auto-definim com a progressistes el que ens duu a aquesta paradoxa, la mateixa que va ennuvolar Unamuno quan etzibà als falangistes: “Venceréis, però no convenceréis!”
Vol dir que això és tot? No sens acudeix res més? Ens hem de conformar a protestar, des del púlpit de la raó, mentre els mongols de l’altiplà ens saquegen el nostre país? Ens hem de conformar davant dels que no tenen raó, no convencen, però que igualment ens foten l’ànima?
Tenim un deure i una obligació davant dels nostres conciutadans: trobar la manera de fer una passa més. Fins ara, els mallorquins no hem fet no hem fet res més que enviar missatgers a Madrid per demanar almoina en forma de subvencions, descomptes, etc. Poc més o manco el mateix efecte que embrutar de fang els ous d’Espanya. I jo em demano: “Per què no provam de fer una passa més? Què ens inhibeix de reafirmar-nos com a país? Què s’ha de menester per superar els “i tanmateix” que tan mal ens ha fet?”
La dignitat del nostre país no es pot reduir a sumar més o menys vots, si no a ser fidels al que representa formar part d’un poble envaït per la força de les armes, maltractat, espoliat, colonitzat i sotmès al menyspreu continuat de la nostra llengua, de la nostra cultura i dels nostres furs. I això vol dir deixar-nos d’aritmètiques tacticistes i de càlculs de probabilitats.
Sisplau deixem de reconfortar-nos en la complaença de qui se creu superior pel simple fet que té la raó del seu costat. No ens serveix de res tenir raó si són ells els violadors. Si ells són els vencedors i nosaltres els vençuts. Tenir la raó no és més que fang als ous dels nostres mongols particulars. Em sembla que comença a ser hora que ens adonem que allò vertaderament important és tallar-los-els. Algú s’hi apunta?