2/12/14

Mari Carmen Montoro i les seves titelles

El ministre Montoro i les seves titelles al Govern de les Illes Balears presumien cofois aquesta setmana que la inversió de l’Estat a les Balears el 2015 augmentarà en un 87% respecte del 2014. Ja tenim la Seu plena d’ous.

El que no diuen ni en Montoro ni les seves titelles és que aquesta pujada percentual representa un total de 138 milions d’euros, la tercera xifra més baixa de tot l’Estat. Per població, la inversió espanyola a Balears serà només de 124 € per habitant, molt lluny de la mitjana estatal, 242 €, i molt, molt més lluny dels 700 € que rebrà cada habitant de Castilla y León.

Els titulars tampoc no reflecteixen el fet que més de la meitat d’aquests 138 milions es destinen a manteniment de l’aeroport de Son Sant Joan, de lluny l’aeroport més rendible per AENA, amb més de 100 milions de beneficis nets l’any 2012. La joia de la corona, en clar contrast amb l’aeroport de Madrid, que perd passatgers i diners a marxes forçades.
Mentrestant, el líder de Ciutadans, el Sr. Rivera, deia a Catalunya Ràdio que ‘ningú pot pensar que queden colònies a Europa’. Malgrat l’entusiasme del Sr. Rivera, la política fiscal i financera de la metròpoli madrilenya respecte de Catalunya i, més dolorosament encara, Balears, no s’allunya de la que segles enrere practicava amb les colònies d’ultramar: munyir la vaca fins a la extenuació a canvi de quatre bagatel·les per tenir contents els indígenes.
A Catalunya, és totalment evident que el poble ha dit ‘prou’ i que ara ja ni un canvi significatiu en la política fiscal espanyola alterarà la ferma determinació d’un país que vol construir un nou Estat. A Balears, en canvi, encara som lluny d’aquest estadi de consciència social.

Potser el patètic ventríloc Montoro i les seves titelles del Govern Balear ens volen prendre per beneits. Davant dels seus enganys, ens cal carregar-nos de raons per tal d’explicar tot el que les Balears tenim a perdre com a colònia de Castella. Raons que facin germinar el sentiment sobiranista entre els nostres conciutadans.

Afortunadament, ara, Esquerra Republicana a les Illes agafa força amb la incorporació a MES per Mallorca, un projecte polític plural, ampli, que aspira a representar l’espai polític d’esquerres, sobiranista i ecologista de Mallorca.


MES és la tercera força política al Parlament i, amb l’esforç de tots plegats, el proper mes de maig serà clau per expulsar el PP del Govern autonòmic. Per aconseguir aquest objectiu, el repte principal, tanmateix, passa per què MES marqui un perfil propi davant altres possibles propostes d’esquerres. Cal que la ciutadania percebi que l’alternativa a la casta i a la metròpoli, a Balears, es diu MES. I això només s’aconseguirà reforçant el discurs sobiranista dins aquesta coalició.