28/9/16

Armengol contra Montesquieu

Tots sabem que la separació entre els tres poders - executiu, legislatiu i judicial - és, des de Montesquieu, un dels pilars fonamentals de la legitimació de l’estat de dret de tota democràcia moderna i, com a tal, és contemplada en tot l’ordenament jurídic de l’Estat espanyol, per molt que, de les colònies estant, de vegades tinguem sospites més que fonamentades que, a la pràctica, la tal separació no és respectada per les institucions.
Som els progressistes qui més sovint insistim en la necessitat d’una independència radical, especialment pel que fa al poder judicial. Massa cops hem tingut la sospita que els òrgans de la judicatura espanyola es convertien en eines al servei de la ideologia que mou l’acció de Govern de l’Executiu espanyol.
Tanmateix, el Govern de la Comunitat Autònoma ha caigut en el mateix error quan ha pretès exercir una influència il·legítima sobre un cos funcionarial de l’Administració en relació a un assumpte jurídic: Emparant-se en arguments de caràcter exclusivament tècnic, l’Advocacia de la Comunitat va comunicar als seus superiors directes – és a dir, a la Consellera de Presidència Pilar Costa -, a la fiscalia i al jutge instructor que no veien fonament suficient per poder personar-se en l’acusació contra el delinqüent Jaume Matas per dues causes concretes. Quan l’esmentada decisió s’ha fet pública, el Govern de la Comunitat ha mentit descaradament afirmant que desconeixien les circumstàncies d’aquesta decisió estrictament tècnica.
És indubtable que hi ha una especial sensibilitat social respecte la possibilitat que un personatge com Jaume Matas pugui escapar-se a les seves responsabilitats penals. Malgrat això, una acció jurídica no es pot basar en cap preferència ideològica o política. Ningú no pot dubtar que això suposaria una flagrant violació del principi de separació de poders a què hem fet referència. I justament aquest és el missatge que s’ha donat quan els líders del PSOE i de Més han reclamat i, finalment, executat la destitució del Director de l’Advocacia de la Comunitat.
Em semblen del tot inacceptables les declaracions de la Consellera de Presidència Pilar Costa, qui no té cap legitimitat per estar-se ni cinc minuts més en el càrrec. Com diu David Abril, algú ha mentit, i quan algú menteix, algú ha de dimitir. No tenc cap dubte que, en aquest assumpte, qui ha mentit és el Govern. A més, justificar la destitució dient que la Direcció General de l’Advocacia és un càrrec polític representa un atemptat contra l’estat de dret per part d’un membre del govern que no es pot acceptar de cap de les maneres.
Cal rigor per saber diferenciar l’element tècnic de l’element polític en aquest assumpte. L’obligació de Costa i Armengol era explicar a la societat que una cosa són els elements tècnics d’una decisió i una altra el desig que els culpables paguin pel que han fet. Els arguments juridicotècnics han de fer-se des de la imparcialitat, a banda del discurs ideològic que totes les esquerres compartim.
La incapacitat per dur a la pràctica el principi de la separació de poders ha forçat l’error de Costa, qui ha preferit negar que tenia coneixement de l’informe tècnic emès per l’Advocacia i penjar el mort sobre els funcionaris. Impossible donar credibilitat a les seves declaracions. Hauria fet bé de considerar els enormes esforços que la Direcció de l’Advocacia ha fet durant aquest darrer any per tal de renovar i dotar de transparència i eficàcia un òrgan que havia allotjat fins ara el més ranci de la dreta conservadora del nostre país. Lluny d’això, ha optat per salvar la cadira. El més sorprenent és, encara, la ingènua acceptació de la “moto” que el PSOE ha venut als seus socis de Més per Mallorca.

En una setmana, aquest Govern ha decebut moltes de les esperances de canvi que havia concitat: Hem vist una foto lamentable de Francina Armengol celebrant la inauguració d’un centre comercial que suposarà la pèrdua de milers de llocs de treball, sense comptar el desgavell circulatori i els perjudicis mediambientals; hem vist la tensió interna entre PSOE i Més per decisions unilaterals no pactades entre els socis de govern; finalment, contemplam la flagrant violació del principi de separació de poders perpetrada pels membres del Govern: Armengol, Costa, Barceló i Santiago, tots plegats contra Montesquieu. La dimissió de la Consellera de Presidència no pot esperar. Com no pot esperar una reflexió crítica sobre la posició que hauria de desenvolupar Més a partir de fets com aquests. La crisi del Govern és un fet. Negar-ho no farà altra cosa que agreujar la situació.