23/9/16

No ens FAN cap falta

Avui els mitjans de comunicació ens informen de la inauguració del darrer mamotret comercial que ha destruït més de 66.000 metres quadrats del nostre limitat i malmès territori. A més, ens avisen que les nostres autoritats han assistit, cofoies, a l’acte. No me’n puc avenir del poc seny que hauran demostrat aquestes esmentades autoritats.
Fa molt temps que estan perfectament estudiats els efectes que genera a mig i llarg termini l’obertura de grans centres comercials a les afores de les ciutats: generen més trànsit i més dependència dels vehicles privats (amb més contaminació ambiental), provoquen la desertització comercial dels municipis, reforcen la presència de la llengua castellana davant els ulls dels consumidors, són responsables directes del tancament del petit comerç de la ciutat, provoquen un augment de l’atur en el sector del comerç, alienen el temps de lleure de les famílies, per a qui els caps de setmana es converteixen en el moment de fer l’excursió pel centre comercial, propicien la pèrdua d’identitat de les ciutats per la implantació de franquícies que minven i estandarditzen l’oferta i, finalment, redueixen dràsticament la llibertat d’elecció dels consumidors.
Qui no es pot resistir a la temptació de passar un dissabte horabaixa fent voltes per les tendes? Llegir un llibre, escoltar música, passejar per la muntanya, anar a collir figues de moro o fer una visita als avis ... vaja un pla! Molt millor agafam el cotxe i ens en anem a cercar falses ofertes en aquests parcs temàtics del consumisme banal de cartró pedra. Ja hem firat!
Del que no semblen adonar-se, o potser si i tant els fa, és que cada nou gran superfície comercial serveix per deixar obsoleta l’anterior: la mateixa clientela que fins ara es passejava per l’outlet de Marratxí o la gàbia de bojos que hi ha a Porto Pi ara ho faran al costat de l’aeroport. Però, al cap i a la fi, el balanç seguirà essent més o manco el mateix: només un de cada 10 € que es gasten van a parar al petit comerç.
D’aquestes coses n’haurien d’estar ben assabentats els nostres governants. Per alguna raó disposen de tota mena d’assessors experts en tot allò que afecta la qualitat de vida de la ciutadania. Francina Armengol, coma Presidenta del Govern, a més de persona progressista, hauria de ser conscient dels enormes perjudicis econòmics, mediambientals i culturals que provoca l’arribada d’iniciatives com la que avui s’inaugura al costat del Coll den Rabassa. En canvi, en un acte sublim d’inconsciència, ha assistit a l’acte d’inauguració i els ha agraït que hagin triat Balears per ubicar un centre como aquest, que – cito les seves paraules – “genera riquesa y llocs de treball”.

Desig i confio que els mallorquins de seny sàpiguen fer costat el nostre comerç de proximitat i sàpiguen donar l’esquena als qui només pretenen la nostra aniquilació com a poble, com a cultura i com una manera particular d’entendre la vida. Aquests que, fent gala d’una absoluta ignorància del que som els mallorquins, s’anuncien amb frases tan ridícules com “es nuevo, es rojo y no es una sobrassada”. Per mi, se’n poden anar a mamar. A mi no me FAN cap falta, més aviat me FAN nosa.