25/4/16

Orgullós del meu país

Ahir celebràrem el dia de Sant Jordi, la gran diada de tots els pobles de parla catalana. La festa de Sant Jordi ens omple d’orgull de ser qui som i de ser d’on som i ens reivindica davant el món sencer com un país alegre, amorós i apassionat per la saviesa i per la bellesa.

Allà on altres països construeixen els seus relats sobre fets de guerra, conquestes i altres símbols de violència, els catalans hem construït la casa gran de la nostra identitat sobre dos símbols meravellosos: un llibre i una rosa. Un llibre que representa la cultura, el coneixement, la poesia, la bellesa, en definitiva: el gaudi i el plaer de les coses que importen; la rosa, pel seu costat, símbol inequívoc de l’amor: amor per la parella, amor per la família, amor pels veïns, amor pel poble i per la terra.

Construïm el nostre relat nacional sobre dos símbols que ens omplen d’orgull de ser catalans. Del Principat, de les Mallorques, del País Valencià, de la Catalunya Nord o de l’Alguer. El llibre i la rosa ens agermanen i ens representen davant la resta de països com un model a seguir i a imitar.

 Mentrestant, els espanyols, ai! els espanyols. Perquè tot passejant per Ciutat, he topat dues paradetes de la fundació aquesta que porta nom d’un rei nostrat i que suposadament se dedica a defensar 'sa llengo'. Dissimulant, m’he fet la ronsa una estona al costat de les dues, per veure d'escoltar – digau-me xafarder - de què parlaven. I, oh sorpresa! He escoltat quatre persones que en tot moment han fet servir la llengua de Castella. Ni un mot en català, mallorquí o com putes li vulguin dir. L'enhorabona senyors, així es defensa la llengua. Sense manies, ni que sigui per dissimular un dia  a l’any davant de la ciutadania.


Però deixem de banda la ignorància, que no s’ho paga un dia com avui fer-se mala sang per causa d’aquells qui no han tingut la sort de voler viure i estimar en català. I com que Sant Jordi és una festa massa gran per exhaurir-la en un sol dia, aquí vos deix el meu “feliç diada de Sant Jordi, patró de Catalunya”. Fins i tot per als companys de la botifarra: Visca la ceba, visca Sant Jordi i visca Catalunya!