27/12/15

Vull una ‘haka’ per les festes de l’any qui ve


Moro! Moro! Visc! visc!
Aquest és l'home valent
Que portà el sol
I el feu novament lluir.
Un pas cap amunt! Un altre pas cap amunt!
El Sol resplendeix!*

Hi ha un ball tradicional maorí anomenat ‘haka’ que s’ha fet famós per què molts equips esportius neo-zelandesos el practiquen abans de començar un matx. És una demostració de poder; un poder basat en la unitat del col·lectiu per sobre dels individus i en una autoestima digne d’admiració.
Els mallorquins, en general, d’autoestima, en tenim molt poca. Massa aviat ens creiem agredits i ens posam a la defensiva. Els pobles que no tenen por, no necessiten estar contínuament defensant-se d’enemics imaginaris. Noltros, en canvi, sí.
Anam a restaurants d’hamburgueses nord-americanes, de pizzes italianes, de sushis japonesos o de xop-sueis xinesos. Veiem esports inventats a Anglaterra. Hem incorporat a la nostra tradició danses de per tot arreu: el fandango, que és d’origen andalús o la jota, que prové d’Aragó. Ens vestim seguint modes de mil-i-una cultures. Tot plegat, no ens suposa cap problema. Però alerta, veiem una colla de castellers a ca nostra i ja ens posam a la defensiva.
I clar, si és un regidor que milita a un partit com Esquerra Republicana qui gestiona les activitats del poble, és totalment evident que es tracta d’un intent d’agressió pancatalanista. ‘Que no som espanyols, noltros?’, deien alguns per Plaça. I ens oblidam que Esquerra Republicana Balear va ser fundat el 1934 com la representació de la Izquierda republicana espanyola de Manuel Azaña. De ‘panca’, d’entrada, res de res.
A mi se’m posa la pell de gallina de veure una haka per televisió. No vull pensar si la veiés a dos metres de distància i en viu. M’omple d’una enveja sana veure un poble orgullós de ser qui és. M’encantaria que la meva regidora de cultura dugués un grup maorí a fer-nos una demostració de hakas per les festes de l’any qui ve, encara que supós que les arques municipals no estaran en condicions de pagar un desplaçament tan costós.
Els castellers neixen a Tarragona i amb el temps es van incorporant a la tradició de moltes altres ciutats, ben igual que, a Mallorca, els pagesos incorporaren el fandango o la jota a la seva caterva de balls populars durant el segle XIX. Les cultures, per tot arreu, son permeables, i vivim en una societat on tenim la multiculturalitat com un valor a fomentar.
Cap problema a celebrar una festa sevillana, amb buleries i soleàs i vestits tradicionals. Cap problema a compartir un simbòlic Ramadà amb els meus veïns del Magreb, i cap problema a celebrar un ‘Holi’ indi (festival dels colors de la primavera), si s’escau, com ja es fa a Ciutat des de fa un parell d’anys. Vull pensar que els mallorquins som una gent hospitalària amb tothom que ve creient que a ca nostra els espera un futur millor de treball i prosperitat. Molts padrins nostres varen haver d’emigrar i no estam per fer de bufes, ara.
Els castellers, a més, han estat declarats per la UNESCO Patrimoni de la Humanitat. Fa gairebé un quart de segle que hi ha castellers a Mallorca, i son una mostra espectacular de treball en equip, de solidaritat i de cohesió. Ben igual que les hakas maorís. Però, ai! Resulta que son catalans! I els pobres mallorquins, amb aquest sentiment d’inferioritat que passejam, ens sentim agredits per un suposat intent d’invasió ‘panca’ que la única cosa que persegueix és abolir la nostra identitat.
En 24 anys de govern municipal de dretes, Llucmajor no havia convidat mai la colla dels Al·lots de Llevant. Enguany, n’estaven tan contents, que gairebé han vingut de franc. Els turistes i veïns que passejaven per Plaça, varen gaudir d’un espectacle barat i emocionant a l’hora. Però alguns ho veieren con una conspiració i un intent d’agressió. Malament anem si una festa és percebuda com una amenaça.


*Traducció al català del text de la haka que proclama l’equip dels All Black de rugbi neo-zelandès abans de cada partit.

Publicat a 'Llucmajor de pinte en ample', novembre de 2015