21/2/16

A més d’ignorants, maldestres

Acollint-se a la convocatòria publicada per l’anterior govern de l’inefable etnocida, la Fundació Jaume III va sol·licitar una subvenció d’11.000 euros per dur a terme una, si més no surrealista, edició d’un "Vocabulari Escolar Mallorquí-Castellà-Anglès".




Ara, emparant-se en el fet que el responsable de l’esmentada entitat no va ser capaç de justificar l’import atorgat, el Director de l’Institut d’estudis Baleàrics, Josep R. Cerdà, ha signat l’escrit de revocació de la subvenció atorgada. La resolució s’ha publicat al Butlletí Oficial de la Comunitat Autònoma. Afortunadament, els capitals públics no serviran per promoure la ignorància.

Pot passar que, pobrets!, no hagin anat a escola; que no sàpiguen que Jaume III era tan català com el seu cunyat Pere; que la batalla de Llucmajor no va ser un enfrontament entre mallorquins i catalans si no entre dos monarques catalans; que qualsevol estudiant de batxillerat és capaç de diferenciar entre llengua estàndard i varietat dialectal; que una llengua no es defineix únicament per les seves peculiaritats semàntiques (allò del moix i el gat que cantava en Tomeu). Tanmateix, no es pot menystenir ningú per la seva ignorància. Al cap i a la fi, no tothom ha tingut la sort d’accedir al privilegi de l’estudi.  A més, hi ha gent que no ha tingut el privilegi d'anar a escola però aquesta circumstància no li ha impedit tenir un formació culta. Altres han despès moltes hores als centres d'ensenyament i això no els ha servit per substituir els perjudicis pels arguments.En tot cas, una cosa és compatir la ignorància i una de ben diferent és subvencionar-la.

Ara bé, demanar diners per un projecte i després no ser capaç de de justificar-ne les despeses, això no és ignorància, sinó una cosa ben diferent. I no calen més comentaris.
Per cert, és curiós que el responsable d’aquesta entitat, fundació, ‘cosa’, escrigui, (en espanyol, evidentment), en un blog que es diu ‘xerrammallorquimaicatala’. Un cert accent ‘vallisoletà’ sí que li hem notat, al seu ‘xerrar mallorquí’.
 

Lluís Segura
Portaveu d’Esquerra Republicana de Mallorca

- See more at: http://locals.esquerra.cat/illes/opinio/29438/a-mes-dignorants-maldestres#sthash.TeSvVBHv.dpuf