17/5/16

Sobirania

Avui s’ha presentat en societat “Sobirania per a les illes – SI”, la marca amb què un conjunt de persones independents, algunes d’elles membres de diferents entitats de la societat civil, s’han decidit a fer el pas davant la convocatòria de les properes eleccions a les Corts espanyoles.
Molt s’ha escrit en les darreres setmanes sobre la decisió que ha pres la direcció de la coalició que ha aglutinat, des de fa tres anys, bona part de les sensibilitats sobiranistes de les nostres illes. Una decisió que ha deixat, segons molts dels propis implicats, orfe de referent polític a moltes persones que no comparteixen l’estratègia pragmàtica d’aconseguir un representant a Madrid a qualsevol preu. Orfe de papereta electoral amb què sentir-se mínimament identificat el diumenge vint-i-sis de juny.
Com ha escrit molt encertadament Mateu ‘Xurí’, “un diputat és un mitjà, no un fi. De res em serveix si no l'he guanyat amb les meves idees. Els votants han de compartir “l’horitzó horitzontal” amb els diputats que els representen. Podem divergir en el camí, però si els horitzons són diferents cap travessa serà bona”. El càlcul aritmètic no pot subordinar els principis programàtics pels quals hem treballat durant tant de temps, i tots som perfectament conscients que aquests principis no son, no ho han estat mai, els dels companys i companyes de la formació morada de nova creació.
Tanmateix, no seré jo qui jutgi la decisió presa pels nostres amics de la marca eco-nacionalista. Sobretot, cal respectar les decisions preses, amb tota legitimitat, pels integrants de formacions que ens son massa properes com per criticar-les. El fet és, emperò, que la decisió de coalligar-se amb una formació d’àmbit estatal que s’ha definit públicament en repetides ocasions com “la única garantia de la unidad de España” ha estat el detonant d’una reacció per part de col·lectius de la societat civil, en forma de diversos manifests que s’han publicat a les xarxes socials. Manifests que, amés, ben aviat han recollit una quantitat considerable d’adhesions publiques i moltes més en privat.
Aquests manifests demanaven, en primer lloc, que la direcció del partit que durant més de trenta anys ha representat el nacionalisme moderat en el nostre país recapacités i reconsiderés la seva proposta i, en segon lloc, si no era el cas, que es considerés la possibilitat de bastir una candidatura veritablement sobiranista i socialment transversal, capaç de motivar a persones que es veien abocades a l’abstenció dia 26 de juny.
Un partit, Esquerra Republicana, va recollir el guant d’aquests manifests i va aprovar en assemblea donar suport a una candidatura de societat civil, integrada per persones no lligades a cap partit, i suficientment transversal com per satisfer amples sectors de la nostra ciutadania. Aquesta candidatura avui es diu “Sobirania per a les illes”.
Sobirania per a les illes no aspira a robar vots a cap formació. Ben al contrari, aspira a recollir els vots de tots aquells que, de resultes de la coalició entre el verd i el morat, ja havien pres la determinació de quedar-se a casa i no anar a votar. Aspira a motivar el màxim nombre possible de persones per tal de reduir l’abstenció.
Per altra banda, Sobirania per a les illes no és la candidatura d’Esquerra Republicana. És la candidatura de la societat civil. Això ha de quedar molt clar. Esquerra Republicana li dona suport, però ha volgut ser absolutament generosa i ha cedit tot al protagonisme a les persones que s’han decidit a donar el pas i posar-se en primera línia de la lluita pels drets que Espanya ens va sostreure per la força de les armes ara fa tres segles. Amb tot, Esquerra Republicana hi posarà tots els mitjans econòmics, materials i humans per tal de donar el màxim suport a aquest projecte, en el ferm desig que Sobirania per a les illes no sigui una flor de primavera que es marceix a l’endemà de les eleccions, si no que pugui ser la llavor d’aquesta entesa entre totes les forces, organitzacions i entitats que estimam aquesta terra. Una entesa entre tots els que estam compromesos en major o menor grau en la defensa del dret a decidir, entre tots els que compartim la convicció que el problema més gran que patim al nostre país es diu España.
Una entesa que és cert que s’ha intentat en el passat sense gaire intel·ligència, però que no defallirem de cercar tantes vegades com sigui possible i necessari, perquè sabem que és allò que la nostra societat ens demana i que, si no ho aconseguim, aleshores potser serà que ens mereixem continuar essent la colònia espoliada que ara som.