28/2/16

Homenatge a Emili Darder

Tots tenim un passat; tots tenim una família. Hom no tria la seva família.

Recordo haver llegit un llibre d’aquests sobre com triomfar a la vida que deia que la primera regla és: ‘tria bé els teus pares’. Evidentment, era una conya. Supós.



Els meus avis combateren al costat dels qui guanyaren la guerra. Fins i tot recordo haver escoltat un cop el meu avi Lluís contar que havia estat sometent i havia perseguit rojos per les muntanyes de Gènova. No m’agrada, però no ho puc canviar.

De vegades, escolto amb molta enveja a companys que recorden orgullosos als seus avantpassats que lluitaren i moriren per defensar la llibertat. Admiro la coherència de les famílies que han sabut llegar, de pares a fills, els valors pels quals val la pena viure i morir. Al contrari que jo, que vaig sortir roig i independentista dins una família que enviava els seus cadells als campaments tardo-falangistes de la Organización Juvenil Española. Sens dubte una vergonya per a alguns dels meus oncles estimats.

Tanmateix, a la universitat vaig tenir la fortuna d’estudiar una mica de genètica i una mica d’història clàssica. Tot plegat em va fer saber que les culpes i els pecats no s’hereten, de manera que no puc ser responsable del que varen fer els meus avis. Només ho puc ser de les meves pròpies decisions. I les que he pres, com per exemple dedicar-me a fer crèixer el projecte d’Esquerra Republicana, les asumeixo sense cap vergonya. La pregunta, per mi, és: si fos a dia d’avui, tindria la força i la intel·ligència per poder convèncer-los que la veritat no estava al costat dels feixistes? Tant de bo que fos així.


Totes aquestes coses les pensava aquest matí de diumenge davant la fosca paret del cementiri de Palma on foren vilment assassinats Emili Darder, Alexandre Jaume, Antoni Mateu i Antoni Ques. I m’he sentit molt orgullós, mentre dipositava una rosa vermella al seu mausoleu, de dedicar el meu esforç a provar de rectificar lleugerament algun dels errors que un altre Lluís Segura cometés fa vuitanta anys.

21/2/16

A més d’ignorants, maldestres

Acollint-se a la convocatòria publicada per l’anterior govern de l’inefable etnocida, la Fundació Jaume III va sol·licitar una subvenció d’11.000 euros per dur a terme una, si més no surrealista, edició d’un "Vocabulari Escolar Mallorquí-Castellà-Anglès".




Ara, emparant-se en el fet que el responsable de l’esmentada entitat no va ser capaç de justificar l’import atorgat, el Director de l’Institut d’estudis Baleàrics, Josep R. Cerdà, ha signat l’escrit de revocació de la subvenció atorgada. La resolució s’ha publicat al Butlletí Oficial de la Comunitat Autònoma. Afortunadament, els capitals públics no serviran per promoure la ignorància.

Pot passar que, pobrets!, no hagin anat a escola; que no sàpiguen que Jaume III era tan català com el seu cunyat Pere; que la batalla de Llucmajor no va ser un enfrontament entre mallorquins i catalans si no entre dos monarques catalans; que qualsevol estudiant de batxillerat és capaç de diferenciar entre llengua estàndard i varietat dialectal; que una llengua no es defineix únicament per les seves peculiaritats semàntiques (allò del moix i el gat que cantava en Tomeu). Tanmateix, no es pot menystenir ningú per la seva ignorància. Al cap i a la fi, no tothom ha tingut la sort d’accedir al privilegi de l’estudi.  A més, hi ha gent que no ha tingut el privilegi d'anar a escola però aquesta circumstància no li ha impedit tenir un formació culta. Altres han despès moltes hores als centres d'ensenyament i això no els ha servit per substituir els perjudicis pels arguments.En tot cas, una cosa és compatir la ignorància i una de ben diferent és subvencionar-la.

Ara bé, demanar diners per un projecte i després no ser capaç de de justificar-ne les despeses, això no és ignorància, sinó una cosa ben diferent. I no calen més comentaris.
Per cert, és curiós que el responsable d’aquesta entitat, fundació, ‘cosa’, escrigui, (en espanyol, evidentment), en un blog que es diu ‘xerrammallorquimaicatala’. Un cert accent ‘vallisoletà’ sí que li hem notat, al seu ‘xerrar mallorquí’.
 

Lluís Segura
Portaveu d’Esquerra Republicana de Mallorca

- See more at: http://locals.esquerra.cat/illes/opinio/29438/a-mes-dignorants-maldestres#sthash.TeSvVBHv.dpuf